Vurdering eliteserien herrer 17/18

Med litt over en uke igjen før eliteserien starter er det vel på tide med en kort gjennomgang av hva som skjedd og hvordan jeg tror det hele ender etter at alle runder er spilt. Vi har en nykomling dette året med Bækkelaget som skal få prøve seg og vi har mistet en reise (og spart mye penger) da Harstad ikke lenger er med oss. Det er noen lag som vunnet flere gode spillere på overgangsmarkedet men også noen som mistet mange poeng så serien vil nok se litt annerledes ut enn den gjorde i fjor. Det er alltid tøft å tippe utgangen av serien før den startet og ingen av lagene vil jo bli tippet i bunn men noen kommer nok til å havne der også dessverre. Vi starter i bunn og jobber oss oppover.

 

12 Bækkelaget (Vinner div 1 i fjor)

Laget hadde ingen problemer med å vinne 1:e div Østland i fjor og man knuste all motstand. Laget er omtrent det samme som i fjor men man har knyttet til seg noen nye spillere, bland annet Vegard Børresen fra fjorårets konkurrent Lillestrøm. Ellers ingen store navn på overgangslista per nå. Ser at Robin Simonsen tatt en overgang fra Tunet og han er jo en ung spennende spiller, får se hvordan det blir med spilletid her for hans del. Det er alltid tøft å komme som nykomlinger, man er ikke vant til den litt høyere farten i spillet og det faktum at det smeller mer. Det kommer til å være en bra erfaring for dem som får prøve seg og sikkert for laget men per nå ser det ut å bli alt for tøft. Jeg har sett laget i to kamper per nå, selv om man lenge så ut å vinne over IKA (som manglet 6-7 spillere) så var det ikke en spesielt bra kamp. Senere mot Tunet som mistet flere spellere sleit man og man tapte 11-3. Man har en førsterekke som helt sikkert kan levere når dem har dagen men andre og eventuelt en tredje kommer til å få det veldig tøft. Jeg håper at man vinner noen kamper og presterer bedre enn jeg tipper dem nå da jeg liker at man satser ungt og at man klart å beholde hele laget fra div 1. Det skal uansett bli gøy å følge dem videre denne sesongen.

 

11 Fredrikstad (11:e plass i fjor)

Laget som med nød å neppe klarte å holde seg i den høyeste serien enda et år vurderes langt ned dette året. Man har klart å få noen nye spillere fra Slevik men ingen som helt stikker ut. Man har ikke mistet mer enn et par spillere så mulig resten av laget klart å vokse litt i sommer. Får se om det eldre gardet velger å spille hele året også. Skal bli spennende å se om Bøgle klarer å utvikle seg enda mer enn han gjorde i fjor. Men det blir uansett tøft for østfoldingene, som vanlig konkurrerer man mot flere andre lag i området om få spillere og det er ikke ofte man vinner kampen om dem.  Ungdommen må stå frem dette året om man skal prestere. Vi får se om Jørgen kan løfte frem laget sitt. I fjor startet man jo meget bra, blir interessant å se hvordan man starter dette året.

 

10 Haugerud (7:e plass i fjor)

Guttegjengen som fortsatt holder sammen tippes på en 10:e plass. Forsesongen har vel ikke sett spesielt bra ut da man tapt tre kamper mot 1:e div lag. Man har knyttet til seg noen nye spillere som Castellanos fra lillestrøm og Strømsborg for Ellingsrud, spørsmåler er om han skal satse igjen eller om det blir 2:e laget. Man har ikke mistet noen spillere ser det ut som når man sjekker overgangene.  Får se man laget får noen treningstider dette året eller om man får nøye seg med 60 min på banen mellom 22:30-23:30 på tirsdager. Ihle og Sveen kan fortsatt prestere og de vil nok klare å grabbe til seg noen poeng på hjemmebane som de alltid gjør.

9 Grei (10:e plass i fjor)

Grei har knyttet til seg noen nye spillere bland annet fra Tunet men man har også mistet sin Kaptein som gikk til Sveiva. Man sier at man skal satse på egne rekker å ikke bruke penger på Svensker som man gjort tidligere år. Man har et stort talent i målet men han kunne kanskje trengt litt støtte å hjelp fremover. Jirving kommer nok ikke heller til å spille så mye dette året skulle jeg tro i tillegg har man mistet sin trener. Jeg vet at dem har en ny trener på vei inn nå i dagene men det er ikke offisielt enda. At Grei kommer til å kjempe på nedre halvdel er de tingen tvil om men med riktig trener og god utvikling av egne spillere kan de fort komme litt lenger opp. Bratland viste i fjor at han var på gang og når jeg så han siste så det veldig bra ut. Spennende ungt lag som fort kan overraske.

 

8 Sarpsborg (9:e plass i fjor)

Haiene klarte seg med nød å neppe i fjor men det var ingen tvil om at man ikke leverte på det nivået man gjort tidligere år. I år har man hentet noen nye spillere fra bland annet Sverige i Samuel Magnusson og Marcus Hamrin. Marcus hadde 42 poeng i Div 1 i fjor noe som gir et snitt på ca 2p per kamp. Det er jo et stort tilskudd til laget. I tillegg har man knyttet til seg spillere fra nærområdet. Det kan fort bli et spennende år for klubben. Rett på tampen her nå så mistet man Øvereng til Tunet, spilleren hadde nettopp signert ny kontrakt med Sarp så vi tipper på at han ikke gikk gratis. Sarp kan like gjerne ende på en 6:e plass om alt går veien og Jelsnes holder tett i mål. Man beholder også sin kriger kaptein og det er viktig, for dette er en spiller som mange andre klubber kunne tenkt seg.

7 Gjelleråsen (6:e plass i fjor)

Fighters har mistet noen av sine beste spillere i Falkeid brødrene og det vil absolutt bli merkbart. Men man har også klart å knytte til seg noen nye spillere i Mads Rognsjord fra IKA (som er skadet per nå og det er uklart om han rekker bli klar til seriestart) og Petter Ulven fra Sveiva. Om Robin kommer til å spille dette året er fortsatt uklart men når dem var på turnering i Sverige så var han ikke med, gledelig var at Midtsveen sto klar i grønt og hvitt. En spiller ingen lag har råd å si nei til selv om han begynner å bli litt gammel han også. Gif var eneste lag som klarte å ta seg videre i Kallsta open og det må jeg si er imponerende. Vi får se hva dem klarer å levere på hjemmebane men tror at det blir omtrent som i fjor.

6 IK Akerselva (5:e plass i fjor)

Det er ikke å stikke under stolen med at man mistet mange gode spillere til denne sesongen. Ager som var en seriens beste kommer garantert til å bli savnet med sine mange poeng (selv om overgang til ny klubb ikke er klar har han flyttet til Sverige). Andreas Nordli og Einar Helgerud to gode keepere som dratt fra klubben kan også by på utfordringer selv om man fortsatt sitter med en av seriens beste keepere i mål ved navn Andreas Johansson. Pontus Wiriden kom inn i fjor med mye fart og fysikk, men han velger også å dra hjem til Sverige igjen da han er styrt av damen der hjemme sier ryktene. Per Christian Bratt og Nicklas Harald har begge to sagt at de trenger en liten pause fremover men begge spillere har fortsatt kontrakt med klubben. Paolo har ikke ligget på latsiden, han har signert Lilleby, Gjermundsen, Tu, Gentrit og Albin Holmberg til nå. Det går også rykter om at det er flere gode spillere på vei inn. Det ser også ut som om han selv skal lede laget som trener dette året, som om han ikke hadde nok å gjøre fra før. Det var 6 år siden han sto på sidelinja som trener og det var når IKA tok skrittet opp i eliteserien.

5 Sandnes (8:e plass i fjor)

Sandnes overrasket positivt i fjor og knep den siste sluttspillsplassen, og det holdt ikke med overraskelser der for man vant faktisk en av kampene mot Tunet i sluttspillet også men her tok det slutt. Denne sesongen ser man ut å satse enda høyere og Trond har vært på Harrytur. Her fant han et nye varer han ikke testet tidligere ved navn Alexander Milovanovic og Jesper Engstrøm. Jesper med over 40 poeng i Allsvenskan kan nok gjøre han til en av årets mest interessante overganger til Norge, men Alexander hadde en hel del poeng i div 1 Norrland sist år. Så dette er helt klart to spillere som kommer til å ble sett dette året. Hvem som skal stå i buret er fortsatt uklart for oss stasjonert på Østlandet men det at Trond skal ta det med ro og Stanley ryktes gå til en Oslo klubb. Er vel sikkert derfor man hentet Ole Laland Egeland fra Lye. Man har hentet hele 5 spillere fra Lye som skal fylle på laget. Sandnes kan fort gjøre det bra i år man får med seg hele laget på bortekampene og høyner sitt laveste nivå.

 

4 Tunet (3:e plass i fjor)

De lilla gule kjempene fra Ryenkrysset har mistet både trenerteam og flere spillere dette året, men nå bare siste uken ser det ut til at man klarer å beholde et par likevel. Som det ser ut har både Hoff Eriksen og Karlsen (den vandrende 5:minutteren) gitt seg. Santana skal ikke spille mer og Østergren ar forlatt klubben for erkerival Sveiva. Bjørn Erik har gått til Bmil og Frode Snellingen skal ta seg av Sagene damer. Runar Snellingen så lenge ut å bli men nå har også han valgt Sagene. Man har også mistet noen yngre spillere til Grei. Men nå er ny trener på plass med Trond R og det ser ut som at både Bendiksen (som ryktet sa skulle til Nor 92) Bjerkelund (som skulle legge opp) blir i klubben. Wallin har signert en ny to års avtale og Kjellemar kjører på med rehab. Vi får se om øvereng kan prestere for klubben eller hvordan det blir med den saken. Også spennende å se om Isaksen kommer til å bli med fremover eller om han er ferdig med innebandy.  Tunet kan fort bli sterkere etter jul enn før og inn mot sluttspill. I treningskampene har dem spilt med flere unge spillere som også fikk prøvd seg på slutten i fjor, dem kan fort utvikle seg mye i løpet av noen måneder.

3 Sveiva (4:e plass i fjor)

Dem har kanskje mistet sin mest spennende spiller for fremtiden i Pedersen som gikk til Thoren gruppen. Det er ingen lett plass å fylle. Ellers har man ikke mistet noe av sin spisskompetanse (Bechern var jo bare skada i fjor så nevner ikke han).  Men sportssjefen Jenny og trener Anton har jobbet med mange spillere å klart å knytte til seg flere gode. Man klarte å signere Billy Persson fra Duvbo som helt klart er en god spiller. Man har signert to nye keepere , noe man trengt lenge etter at Nordli sluttet. Man har signert Brage Harby fra Freidig, det snakkes varmt om gutten som øste inn mål forrige sesong. Men Frikk Bruland, kaptein i fjor i Grei er også en stor signering. Utviklet seg selv som spiller veldig i fjor, det skal bli meget spennende å se ham i rødt og hvitt. Casper Sletten begynner å vokse seg til, kanskje han kan ta det store skrittet opp i toppen av de beste spillerne i Norge nå? Sveiva savner fortsatt det siste lille som fører dem helt i toppen skulle jeg tro men dem blir gode, det er klart. Dem har vist gode resultater i treningskampene også der dem vunnet over både Tunet og Greåker.

2 Greåker (2:e plass i fjor)

Den evige toeren kan man nesten si etter alle finaletap på rad, men det begynner å bli litt kjedelig å si det. Man har mistet Lilleby og jens Ohlin som flyttet hjem (sier ryktene). Stian Larsen har vel også lagt kølla på hylla men kan ikke se at det er foretatt noen overgang enda. Men man har hentet flere andre spennende spillere. Arvid Wiberg som er en stor, sterk og teknisk spiller med sansen for mål kan fort bli en av de beste i serien dette året. Niklas Nordh som var i Sveits i fjor kommer nok ikke heller til å gå ubemerket forbi. Ryktene sier at han skal levere minst 50 poeng. Man har hentet noen spillere til fra lokale lag i Østfold men ingen stjerner. Det ser ut til at man beholder de fleste som var med i fjor, Klefbeck blir aldri gammel å Skistad blir bare mer å mer sugen for vært år. Dem hadde en meget spennende tredjerekke i fjor som gjorde det veldig bra, om fått trent seg opp i sommer så blir hele Greåker veldig gode. Dessverre har laget jeg tippet i toppen hentet enda mer spisskompetanse og det er derfor Greåker ikke blir tippet som vinner.

1 Slevik (1:e plass i fjor)

Begynner å bli kjedelig dette men laget fra Øst blir vist nok aldri mette. Nå har man vært over grensa igjen og man har hentet noen nye Svensker. Christoffer Gustafsson og Martin Storæng i tillegg så kommer Sondre Hansen tilbake fra Hagfors. Svenskene kommer fra Sirius som er en storklubb i Sverige, rutinen de har med seg og dyktigheten de kommer med er veldig viktig. Det gjør at Norges allerede beste lag blir enda bedre. Ingen av de store slutter fra laget uten man beholder stammen og da bør man egentlig bare bli bedre enn det man var i fjor. Derfor plasserer vi dem øverst på tabellen.

← Landslagshelg for herrene Albin Holmberg til IK Akerselva. →