Vurdering av Eliteserien 18/19

Da er det ikke lenge igjen til seriestart og vi skal i tradisjon tro komme med en liten vurdering av eliteserien. Vi, er i dette tilfelle da meg selv, Lasse Sundell. De siste årene har det vært grei skuring når man skal tippe hvordan det går, men jeg føler at det blir mye mer vanskelig dette året. Jeg ser for meg at serien blir litt oppdelt som vanlig. Jeg tror at to lag slåss om førsteplassen. Etter dette er det 4 lag som konkurrerer om 3-6 plassen. Jeg tenker det blir en liten avstand mellom 6:e og 7:e plass. Siste sluttspillplassen tror jeg det vil være tre lag som slåss om. Helt i bunn tror jeg det blir jevnt mellom to lag, men her kan fortsatt mye skje da begge lag kan hente flere spillere og jeg vet at noen av spillerne som ikke er med nå, muligens dukker opp i løpet av sesongen. Vi starter med bunnplasseringen:

 1. BSKS

Jeg tipper at det unge laget nå spiller sin siste eliteseriesesong. Årsaken til dette er at man mistet flere fremragende spillere før den kommende sesongen uten at man klart å erstatte dem. Det sies at begge Lambech brødrene forsvinner, Santana er usikker og Stian Thorsen er usikker. Radarparet Simonsen, Bakkejord er også ute av bildet da den førstnevnte skal studere og den andre skal inn i forsvaret. Det blir en lang oppoverbakke ser det ut til. Nøkkelspillere blir hele laget for her må dem krige sammen, men den nye keeperen Krüger fra Sveiva vil selvfølgelig være en viktig brikke.

 1. IK Akerselva

Et lag som mistet omtrent halve laget etter forrige sesong, uten å klare å fylle noen av plassene. Ager, Nicklas Harald og Per Christian Brath stakk i fjor, men til i år så har også kaptein Lindberg og Sundell forlatt skipet. Samtidig så skal den nye svensken Hobbe ut å reise, Marcus Norberg er ute, Sebastian skal studere i utlandet og Juhl har byttet til Fredrikstad. Toppscorer fra i fjor Magnus Anderson skal trappe ned og Oskar Rist har byttet til Gif. Mildt sagt stor spillerflukt fra IKA. De har hentet noen nye fra Grei som ble feiet matta med i fjor og det er nok ikke godt nok. Nøkkelspillere blir absolutt keeper Macheda og utespillere Anders Andersson og Nikolai Omdahl.  De var i Bjørnslaget for noen uker siden og kjente litt på kølle og ball igjen, men det ble ingen gode resultater for noen av de Norske lagene. Lengst gikk ny opprykkede Nor 92.

 1. Harstad

Et lag man sjeldent vet noe om, men de har utrykt at de vil bli værende i Eliteserien. Sist Harstad var oppe avsluttet de andre halvdel av sesongen meget sterkt, da med hjelp fra noen Latviske spillere. Det ser ut som de får med seg disse denne sesongen også. Harstad har vært på treningsleir i Latvia og det satses friskt. Litt for at jeg håper, men mye for at jeg tror på Harstad har anledningen til å havne over to Oslolag på tabellen. Berzins har gått tilbake til Latvia, men de har også hentet inn noen nye. Nøkkelspillere er vanskelig å ta ut, men det skal bli gøy å se de nye importene.

 1. Nor 92

Nor er tilbake igjen. Denne gangen tror jeg at de holder seg oppe. Nor var helt overlegne i førstedivisjon i fjor og har vel bare blitt bedre nå. Laget har fått inn en ny keeper og har hentet den hardt-skytende Wallin fra Tunet på en «free transfer». Nor kan fort komme høyere på tabellen om de unngår skader og alle spillerne er med på alle kampene. Nøkkelspillere blir jo såklart Wallin, Becher og Kulpakko.

 1. Fredrikstad

Dette er nok første gangen jeg tipper Fredrikstad såpass langt oppe på tabellen, men de har omtrent samme lag med en del unge spillere som nå bare blitt bedre og bedre. Fredrikstad har mistet Bøgle til Greåker, men utover det ingen store tap. De innehar også en av landets beste keepere. Nøkkelspillere blir Halvorsen, Jørgen Sjolte, Samuel Hellstrøm og Aksel Jæger.

 1. Sandnes

Den nest lengste bortereisen ble tøff for flere motstandere i fjor og dette året tror jeg den kan bli enda tøffere. Sandnes har fått til seg et par nye svensker og beholdt nesten hele laget bortsett fra Rune (til Tunet) og Thomas Sola som ryktes være på vei til Østlandet. Jesper som kom til laget i fjor endte på 52 poeng, noe som bør være helt godkjent. De har forsterket laget med Simon Sandman og Linus Dahlstrøm. Det Sandnes hadde problemer med i fjor var at de kun hadde en riktig god rekke, i år er andrerekken blitt forbedret. Nøkkelspillere er begge Egeland brødrene samt Engstrøm.

 1. Sarpsborg

Laget overrasket meg i fjor og gjorde en veldig bra sesong, men de gjorde også et bra sluttspill der man slo ut blant annet Tunet etter å ha ligget under med 2-0 i kamper. Synd for Sarpsborg, men kanskje heldig for Norge, har nå en av mine favorittspillere skiftet lag og spiller nå i Mullsjø. Jeg tørr å påstå at uten Jelsnes i buret så hadde ikke Sarp gjort det så bra som de gjorde. De har også mistet Marcus Hamrin som har flyttet hjem, samt Gjødalstuen som nå spiller i Helsingborg. Det betyr at de har mistet en av de beste keeperne i serien og omtrent 100 poeng forover som ikke er et lite hull å fylle opp. Likevel har de jobbet hardt og det har kommet inn nye spillere. Jonas Bøckmann og Stian Larsen fra erkerivalen Greåker, men det stopper ikke der, Emil Skog fra Allsvenskan og Johan Larsson. I tillegg så har de nå nylig presentert Janos Muller som er kjent for å produsere poeng. Sarp har absolutt muligheten til å klatre enda høyere her, da jeg tror plassene 3-6 blir veldig jevne. Nøkkelspillere er Hjemgård, Muller og Skog.

 1. Gjelleråsen

Gif har jobbet godt under sesongen med hjelp av sin nye sportslige leder Hans Roar. De har signert Nordli tilbake igjen fra Sverige, også Olav Falkeid er tilbake i stallen. Viktig er det også at Ekestubbe har signert for klubben. Jeg så Gif selv mot Sveiva og bortsett fra noen skjelvende minutter på slutten så var det bra spill. Gif er et humørlag som kan være meget gode når de vil, men plutselig så går de helt ned i kjelleren. Jeg har troen på Gif dette året, da hele laget har blitt litt mer modent. Midtsveen kom tilbake i forrige sesong, men om vi får se han i år vet jeg ikke. Ellers ser det ut til at Gif beholder de fleste spillerene.  Litt spent på serie åpningen, da laget hadde visstnok 10 skader torsdagen som var, som gjorde at de ikke stilte til treningskamp. Nøkkelspillere er Biceps Bjørn, Robin Norstrøm og Nordli.

 

 1. Slevik

Vi har ikke hørt så mye fra Slevik under oppkjøringen og de store signeringene har ikke kommet. De har mistet Hjort til Greåker og Ryan har lagt opp. William Andersson var det snakk om skulle til Sverige, men har ikke sett noe til den overgangen enda. Inn, har det ikke skjedd noe interessant egentlig. Skjønner at det sikkert er tøft å finne motivasjonen etter å ha vært på topp så lenge, både for spillere og sportslig ledelse. Slevik har tatt opp flere unggutter i stallen og har fortsatt noen av seriens beste spillere på laget. Nøkkelspillere er som vanlig; Tvedte, Stræte og Åhlberg.

 1. Tunet

Tunet har før sesongen vært utregnet av mange, men etter sterk jobbing av klubben har de klart å signere absolutt flest nye spillere til denne sesongen. Spillere som kommer inn er: Fredrik Rognlien, Patrick Sveen, Lasse Sundell, Jonas Castellanos, Rune Svebestad, Leevi Lathinen, Teemu Kantanen, Kristoffer Østergren, Stanley Benitez Jensen og noen flere. Etter å ha vært en tynn tropp i noen år sitter de nå på en av de største troppene. Det blir fortsatt vanskelig å plassere laget noen steder da de holder kortene ekstremt tett til brystet og ikke spilt en eneste treningskamp. Tunet beholder hele laget bortsett fra Wallin. To gode keepere inn og de beholder god spisskompetanse samtidig som økt bredde på laget. Dette laget kan fort bli bra, men vi får se om laget er sammenspilt fra starten eller ikke. Nøkkelspillere blir Ole Mossin, Thomas Rognlien og Ole Martin.

 1. Greåker

Valget mellom andre og førsteplassen må jeg si er veldig vanskelig. Jeg hadde lange satt opp greåker som vinner men endrer meg her nå i siste liten. Årsaken er at jeg sett litt på resultatene under oppkjøringen og det at flere gode spillere sluttet. Men de har også fått inn en veldig god spiller. Inn kommer Hjort fra erkerivalen Slevik. Ut går Bøckmann, Larsen, Klefbeck og Nordh. Det er en hel del poeng som forsvinner. Greåker hadde allerede i fjor en bred tropp og de har flere spillere som fyller på underifra. Jeg vil påstå at Klefbeck er største tapet, han er i mine øyne en magisk spiller som kan gjøre ting helt alene og fra steder man ikke engang tror det er mulig. Nordh, til tross for skaden som gjorde at han gikk glipp av flere kamper, var en av de beste poengplukkerne og kommer til å bli savnet han også. Nøkkelspillere dette året tror jeg blir Jadelind, Arvid og Hjort.

 1. Sveiva

Et sterkt lag som overrasket i fjor med å gå nesten hele veien. De har forsterket laget med Tobias Lindberg, Nicklas Harald, Emilio Garcia og Andreas Falkeid, som er en av Norges beste keepere, noe klubben sikkert er fornøyd med. Ut forsvant det meget store talentet Joakim Nguyen (som gikk til Tunet sitt G19 lag), Ekestubbe, Østergren og Rognlien (jeg som trodde klubben alltid hadde plass til en til?). Nei, de har forsterket laget, men om det er så mye sterkere enn i fjor vet jeg ikke. Det laget har fått er jo erfaring, og det kan vise seg til å være meget viktig. Sveiva har lenge vært et spillende lag, men har slitt litt fremover. I fjor scoret Sveiva flest mål av alle lagene. Fortsetter de sånn, kan laget fort gå hele veien. Selv om jeg vet at man savner flere spillere til premiæren mot Greåker så tror jeg at man vinner de flest kamper i lengden. En av årsakene til at man kanskje ikke drar det lengste strået i serien kan være landslaget. At mange spillere kommer til å være slitne på viktige kamper her nå på høsten. Men vi får se, det blir nok jevnt helt i toppen og det kan fort bli målforskjell som avgjører det hele.  Nøkkelspillere er Falkeid, Harald og Bruland.

Som jeg var inne på i starten var dette slett ikke lett, men da ble utfallet som dere ser her under. Mest nysgjerrig er jeg på Harstad med sine nye spillere men også Sandnes som fort kan overraske. Jeg tror laget som kommer til å utvikle seg mest under sesongen og bli tøffe i sluttspillet vil være Tunet.

 

 1. Sveiva
 2. Greåker
 3. Tunet
 4. Slevik
 5. Gjelleråsen
 6. Sarpsborg
 7. Sandnes
 8. Fredrikstad
 9. Nor 92
 10. IK Akerselva
 11. BSKS
← Seriestart herrer elite Endelig……. →