Paolos Corner S04E06 – Begynner vi for sent??

U19VM er en fin arena der vi kan se litt hvordan «Norge» står imot de andre nasjonene. Den internasjonale scene er helt annerledes enn den vi er vant med i våre omgivelser.

Jeg har sett internasjonale kamper på alle nivåer siden 1996. Det har vært en «skole» som få trenerkurs kan gi. Den erfaringen av å se hva som er inn, hvem spillesystem, type skudd, keepermovements etc etc. Facinerende for en innebandynerd. Mer facinerende å se hvordan vi som nasjon skal bygge sunne systemer der flest mulig får være med, men også arenaer der vi bygger opp spillere som vil noe mer.

Fallgruben

For snart 10 år siden ble det bestemt at vi skulle slutte med kretslag for så å gå over til sonelag for så å legge ned disse også. Idiotisk vil noen si, fint for da har vi ingen «topping» vil andre si. Andre igjen vil si, ja da bruker vi pengene på noe annet. Jeg sitter blant franskmenn og filosoferer med et godt glass rødt. Det er lov å ta et til lunch her uten at jeg blir beglodd. Er de annerledes her til lunch er de like annerledes å lede sine gutter og jenter i Sverige, Finland, Sveits, Tjekkia, Latvia osv

Jenter

Vi sliter stort på jentesiden. Når jeg sier det så er det hele bevegelsen «jenter/kvinner». Vi må sette oss ned og bestemme oss for kjørereglene – hvordan veien videre er. Vi må se til andre idretter. Fotballen har hatt sitt prosjekt og det er sjelden blitt sett flere jenter som sparker ball. Hvorfor kan vi ikke vi lære av de? Slik det er i dag, blir jentelag borte og de som er igjen går til større klubber. Andre tar med seg lag fra en klubb til en annen. Snart har vi ikke mer en 3-4 klubber i Oslo/akershus som har jente lag. Ikke mange i Østfold, Trondheim, Bodø, Stavanger, Bergen etc. Er det ikke parolen – flest mulig – lengst mulig noe vi skal følge? I mine øyne heller bredde for så å bygge topp i neste fase.
Har vi ikke bredden så blir det ingen topp. Den toppen er helt avhengig av alle de der nede på grasrota. Hvordan vet jeg dette? Jeg har trent lag på alle nivåer på herre- /damesiden.

Gutter

Vi begynner å se en polarisering her også. Store klubber blir større, mindre klubber blir borte. Bare i Groruddalen har det blitt borte 99% av klubbene. Det som er igjen er Nedre Furuset, Veitvet, Sveiva, Grei, Haugerud. Dette er et faretruende signal. Vi snakker mange klubber. Ja, jeg vet at kameratklubbene er blitt borte, men det var Sveiva også tidligere. De tenkte nytt og vips, resten er historie. Men dette faresignalet ser en overalt. Østfold, vestfold, sør, vest, midt, nord. Vi trenger alle i innebandyfamilien.

Utvikling/Kretslag/landslag

Hvorfor skal vi ha kretslag har jeg fått i ansiktet hver gang jeg har tatt dette opp i kretsmøter. Jada, jeg liker å spørre. Hater å få – dette går ikke, eller vi har ikke pengene, eller NBF har sagt at…..
Jeg liker enda mindre å legge skylda på andre. Hva kan jeg gjøre for at vi skal utvikle innebandy i Norge? Gjøre jobben selv? Nei, få inn folk i styre og stell som sammen jobber med meg om å få kretslag tilbake. For jenter blir det å få inn mer teknikk, system, taktikk. Trene de som virkelig vil bli bedre. (med en baktanke om J19-landslag). Guttene er mer på og de trenger å få kretslag pga dette- 1.utvikling, 2.kartlegging for landslag, 3.utvikling for Norge (de to siste punktene gjelder selvsagt jentene også). Dette er med på å heve nivået. Det er selvsagt meget viktig med bedre trenere på alle nivåer. Vi er nødt til å få inn trenere på nivå 1, der barna lærer seg innebandy. Det er her basen bygges.

VM i Canada

I mine øyne en mega tabbe å arrangere når en ikke har jobbet med å få folk til kampene. Få folk på tribunene og det har ikke godt smertefritt. Baner var ikke merket før kampene i begynnelsen av turneringen etc. Norske fans ble raskt populære da de faktisk kom på kampene. I dag lørdag spilles semifinalene. Norge er selvsagt ikke med. De har virkelig hatt en oppkjøring. Det har jeg både sett og fulgt med på. Men vi har det ikke inne. Folk spørr hva? Farten, intensiteten. 1 kamp – langt under pari, 2 kamp – helt ok, men finnene lot reservene spille. 3 kamp – det så bedre ut, men…. Så nå er det kule over og en må spille plasseringskamp. Er dette utviklende? Hvor langt opp er det til en semifinale? Et lysår i mitt hode. Vi er ikke der. Vi må tenke nytt, vi må rett og slett gi skylda til meg og deg. Vi er ikke ærgjerrige nok, vi ber ikke om forandring. Vi venter til VM er i gang eller over og skylder på treneren og opplegget rundt landslaget. Vel det er så langt unna det går an å legge skyld. Dette må vi ta på årsmøter/ få inn folk i styret i kretsene som får frem krets/sonelag igjen så vi får utviklet idretten i riktig retning.

Husk flest mulig – lengst mulig, men det er lov til å utvikle seg til å bli god.

← Vinner av California Cup 2019 G19 VM – Norge taper fortjent mot Latvia →