Innebandy Norge sier nei

Vi har de siste mnd fulgt en klubb – Sjetne og deres G19 lag som denne sesongen har spilt i 1 div Midt-Norge da det ikke finnes andre lag i deres årsklasse.

Sakens kjerne

Vi har fulgt denne saken med åpne øyne og sett saken fra de fleste sider og lest svarbrevet som klubben har fått. Det ble et nei og det var et meget godt svarbrev som klubben fikk tilsendt. De har virkelig blitt gjort en god jobb med å gi Sjetne G19 et godt svar. Alle scenarior har blitt sjekket. 1. Om en klubb vil spille pga ingen andre lag i deres årsklasse så skal kretsen sende en forespørsel til den kretsen som har denne klassen så det blir en offisiell forespørsel. Det vil si – Midt-Norge Bandykrets skulle sende en forespørsel til Oslo/ Akershus om spill i deres serie. Dette var de ikke lysten til så saken ble sendt opp til Seksjonsstyret som tok denne saken og gjorde i mine øyne en meget god og nøye arbeid.

Presedens

Å gi Sjetne G19 en plass i en annen serie kan skape presedens og gi en rom for en landsdekkende serie. Derfor ble spørsmålet om Sjetne G19 skulle få lov til å delta sendt rundt til alle bandykretser i Norge. Alle svarte nei, kun Oslo/ Akershus var villige til å la de spille i deres serie. Alle kretser har en tanke bak deres svar. Regionene er, og skal være opptatt av å skape tilbud lokalt, og flere er bekymret for konsekvensene ved å åpne for en landsdekkende serie. Her må seksjonsstyret som administrerende myndighet hensynta de ringvirkninger en slik beslutning kan få, og det presedens dette setter. Vi ser videre at det å åpne for en landsdekkende serie, om det hadde vært ønskelig fra regionene, vil kreve mye mer tid til forberedelser enn det denne saken gir rom for. Vi måtte nødvendigvis også spørre hver enkelt klubb i G19 serien i Oslo Akershus Bandyregion, i tillegg til lag i øvrige regioner om de er interessert i å delta i en slik serie med reise(r) til Midt-Norge, og potensielt til Rogaland, Innlandet og Nord-Norge. VMG forstår frykten. 1. det kunne bli en mulighet for alle lag som vil spille i seriesystemet til Oslo/ Akershus(eventuelt andre kretser) en mulighet til å gjøre dette. Da blir det en landsdekkende serie. 2. som det så godt blir forklart – frykten for at det laget som gjør dette, renser andre klubber for gode spillere og på den måten ødelegge nivået og selve miljøet som da er igjen i de kretsene det gjelder. En meget god forklaring.

Midt-Norge

Når en blir forklart litt om hva som skjer i midt-Norge så har en også enda en god grunn. (Beklager om vi har misforståttI Det er ikke helt satt opp seriesystem etter slik vi har i Oslo/Akershus. Her har vi aldersserier som G10, G11, G12, G13 osv. I Midt-Norge er det nivå serier og divisjoner etter dette. 2 klasser dekker aldersgruppen 2002-2005/06 Da får en rød, gul, blå og grønn serie. Sjetne var ikke med i den eldste inndelingen, men spilte 1 div senior istedenfor. De slo også det laget som vant G15-G19 serien med ganske mange mål så nivåforskjellen er meget stor. Utviklingen er ikke slik Sjetne vil ha det. En slik situasjon hadde vi noen også noen år tilbake da SK Freidig vil spille G19 i Oslo/Akershus. De fikk også nei. Det er ikke mange igjen fra dette laget som fortsatt spiller innebandy idag. En de fleste hører om er en som flyttet til Østlandet. Brage Harby har virkelig tatt nivået i eliteserien og ble NM mester med seniorlaget til Sveiva sesongen 2018/19. Det er ingen tvil om at det fins talent i Midt-Norge. Selv om det er noen år tilbake så hevet et godt Freidig lag seg i Tigers Cup.

Tilbud i kretsen i Midt-Norge

Bandykretsen jobber virkelig bra og har noen kule tilbud i tillegg til ordinær seriespill som:

Weekend League har en kampdag i måneden gjennom sesongen. Dette er en helgedag. Klubbene melder på sine lag en uke før hver runde, og når kampdagen kommer møter man opp i hallen og spiller 3-4 kamper mot andre lag i løpet av noen få timer. Dette er for yngre lag.

Sunday League – Midt-Norge Bandyregion sitt nye innebandytilbud til damelag som ikke deltar i seriespillets 1. divisjon/2. divisjon.
Sunday League spilles en søndag i måneden på ettermidag/kveldstid. Man melder seg på en uke i forveien av hver enkelt turneringsdag. Hver turneringsdag spiller man 3-4 kamper som hver varer i 20 minutter. Totalt er man i hallen i 2-3 timer før er man ferdig. Kampene dømmes av autoriserte dommere fra Norges Bandyforbund

Løkkebandy –  Den perfekte arena for vennelag og kompisgjenger som ønsker å spille i en innebandyserie hvor trivselen er viktigst. Her møter man lag som er på sitt eget nivå. I tillegg vil det være muligheter for lagene som melder seg på, til å få tilgang på gratis treningstid.

Kommende sesong.

Men etter det vi forstår så har kretsen en utfordring når det gjelder 1 div kommende sesong. Det er kun 3 seniorlag som vil spille i 1 divisjon. Trygg/lade, NTNUI og Nyborg vil være med. Den tidligere storklubben Nidaros velger å spille i 2 div. I tillegg så har vi det nevnte juniorlaget til Sjetne. 4 lag skal spille 1 divisjon. Jeg forstår da også svar jeg får i fra folk i midt-norge når det gjelder kretslag og landslag. Det er ikke er der de legger sin arbeidskraft. Det er 2500 spillere i Midt-Norge, målet er 5000. Det er så enkelt at det er kun 1% av innebandyspillere som er på landslag og resten av innebandy Norge har mer enn nok med å klare hverdagen. Jeg er 100% enig. Men så var det dette G19 laget til Sjetne!? Hva skal vi gjøre med de? Da jeg snakket med treneren Espen Larsen Refsnes så vurderer de å søke forbundet om å få lov til å spille i juniorserie i Sverige i tillegg til 1 div. De er i samtaler og svenskene er positive. Et ungdomslag fra Asker gjorde dette. De spilte i serie i både Norge og Sverige, dette gir vel presendes??

Men hvordan i….??

Så tenker den gode mann i gata, hvorfor får Nor92, Slevik, Greåker, Fredrikstad og Sarpsborg lov til å spille i en Oslo/Akershus G19 serie!? Vel kretsene samarbeider på en annen måte og derfor tillates dette. Det gir selvsagt en fordel i utviklingen som igjen gir fordelen i NM-sluttspill og videre inn i seniorseirene. Vi har en utfordring alle som en, men østlandsklubbene får en større mulighet til å utvikle sine spillere. Så får vi se om det er med på å utvikle idretten vår, for vi trenger alle spillere, klubber alle som en som kan være med å bidra for at norsk innebandy skal utvikle seg. Noen har desverre ikke helt forstått dette og kjører på som bare de kan. For min egen del så håper jeg at Sjetne får en kul sesong og at de slår godt fra seg i det åpne NM-sluttspillet.

Vi stilte til slutt Espen Larsen Refsnes noen spørsmål. Han er for tiden på ferie i Spania og vi var veldig glade for at vi fikk en tilbakemelding fra han. Han opplever å ha det litt i motbakke som vi så fint sier. Når artikkelen kommer ut så er Sjetne G19 på tur til Prague Games.

Hvordan står det til med innebandyen i Trondheim?

Et veldig godt spørsmål, ikke så bra egentlig hvis man tenker på aldersbestemt og senior klassene. Statistikken i forhold til antall spillere sier kanskje noe annet, men det skyldes i hovedsak at alle som spilte bedriftsinnebandy nå spiller løkkebandy i regi av kretsen. Ser man på utviklingen til aldersbestemt og senior lag er det ikke mye å skryte av dessverre. Deltagelse på minirundene er bra, men vi mister for mange spillere før de kommer til weekend league.

Hvor mange klasser har en for yngre?

Forrige sesong var det to klasser som dekker aldersgruppen 2005/06-2002. Ingen serie for de som er eldre enn 2002. Våre 2001(00) har ingen serie med jevnaldrende og spiller kun seniorinnebandy. Det er en vesentlig forskjell på junior og senior. En ting er hvis man har et seniorlag og plukker opp noen juniorer, men vårt A-lag er et rent juniorlag.

Dere får ikke lov til å spille i oslo/ Akershus bandyregion. Er dette for å redde stumpene midt-Norge?

Det håper jeg ikke, men man kan undres på hvorfor vi ikke kan få lov. Med bakgrunn i at vi mangler en G19 serie i kretsen har vi spurt om å få spille i Oslo/Akershus serien, vi har vært veldig tydelige på at vi tar belastningen både økonomisk og reising. Vi har ikke bedt om en landsdekkende serie som seksjonsstyret henviser til. Dette har vi formidlet i møte og på e-post. Vi har også sagt at vi fortsatt skal spille 1.divisjon senior i kretsen vår slik at det ikke går utover antall lag i egen krets. Likevel får vi avslag.. I mitt hodet hadde det vært en fin anledning til å kjøre en pilot og evaluert i etterkant. Hvorfor er man så redd for å prøve? Dette er ikke utviklende i det hele tatt, det har heller motsatt effekt. Vi har vært i kontakt med en krets i Sverige og de er positive til at vi kan få spille hos de, der ble vi møtt med en helt annen holdning enn vi ble møtt med i egen krets og forbund. Men til syvende og sist må dette godkjennes her hjemme og da frykter vi samme svar som ved forrige søknad.

Kun 3 seniorlag i 1 div Midt-Norge. Hva skjer egentlig?

Dette starter allerede lenge før spillere kommer til senioralder, frafallet er enormt i overgangen fra minirunde til weekend league. Dette burde være første prioritet hos kretsen og i klubbene, hvorfor mister vi så mange så tidlig? Ser det også på antall lag i aldersbestemt serie, kun to seriespill siste halve sesongen som var.

Er det krise i innebandyen i Midt-Norge?

Sterkt ord, selv bruker jeg sjelden ordet krise. Vi kan si at det er et stykke jobb som må gjøres. Må poengtere at jeg da tenker på aldersbestemt og senior. Det er mange gode tilbud for vennelag både på herre og damesiden for eksempel.

Hva mener du at bør skje i kretsen?

Ingen kommentar.

Hvordan går samarbeidet med kretsen?

Ingen kommentar.

Vi håper at Sjetne G19 får en lykkelig slutt på sin søken og at de utvikler seg og setter Midt-Norge på kartet. Det er ingen tvil om at vi trenger alle klubber og nivåer rundt om i hele landet. På østlandet vil vi at de unge skal få ha det morro på banen til de er seniorer, mens utenfor gryta blir en seniorspiller ganske raskt da det ikke er mange lag i klassene over G15. Det er viktig å jobbe sammen og skape arenaer der alle kan få utvikle seg i sitt tempo. Dette er idretten vår, men vi merker at vi har voksesmerter og at ikke alle områder av landet har nok lag til å kunne ha en serie. Til info så hadde Sjetne med Christopher Aune Klungervik på U19 landslaget som spilte VM nå i våres. Han er i tillegg funnet god nok til å få en kontrakt med Tunet sitt eliteserielag så det er ikke tvil om at det er talent i Midt-Norge.

Bildet er av Espen Larsen Refsnes. Han er selv trener for G19 og en av de virkelige veteranene i Midt-Norge.

← You soooo POGI….. Trenerduo tar over GIF →